Personleg realfag til ungdomen

Eg fann artikkelen Personlig realfag til ungdommenforskning.no. Den handlar om professor Rolf Reber ved Universitetet i Bergen sitt prosjekt «Two Ways to Increase Student Interest for Mathematics and Science in Education»:

– Det finnes en teknikk som er utviklet tidligere, og som heter «eksempelvalg». Idéen er at gode eksempler er verdt mye.

– For eksempel innenfor sannsynlighetsregning kan elevene selv velge hvilke eksempler de vil regne på, forteller han.

– At elevene kan begynne med noe som interesserer dem, eller som er i nærheten av interessene deres, gjør at interessen for fagene øker, sier han.

Prosjektet tar i bruk to metoder for å motvirke den synkende interessen i realfag. Den andre metoden er utviklet av Judith Harackiewicz på Universitetet i Wisconsin. Det bygger på et prinsipp som lenge har vært kjent for gode lærere, men som ikke er systematisert i forskning.

– Det kalles relevanse-intervensjon. Elevene lærer for eksempel om sannsynlighetsregning, men istedet for å gå raskt videre, forteller læreren om hvor eleven vil få bruk for temaet senere i livet, forteller Reber.

De to metodene kan kombineres, og forskerne vil se om kombinasjonen vil øke interessen ytterligere.

Hittil har teoriene bare blitt testet på psykologistudenter. Nå står et samarbeid blant annet med Nordahl Grieg videregående skole for tur. Til bruk i arbeidet er det blant annet opprettet en database med ulike eksempler fra hverdagslivet (ExampleWiki) som kan brukes av realfagslærerne. En del av eksemplene, også det om Rihanna-konsertet, ble laget av skoleelever fra Nordahl Grieg videregående skole.

Prosjektet skal pågå fra 2012 til 2014.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: